Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Κλειστά αυτιά για τα Ανοιχτά ΔεδομέναΆρθρο του Π. Μανδραβέλη που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 22/01/2015

Τα ακούσαμε όλα σ’ αυτές τις εκλογές. Για μηχανοδηγούς και πιλότους που εκτροχιάζονται ή προσγειώνονται σε άγνωστους προορισμούς. Για τα εικονίσματα που δεν θα κατέβουν και για χαμένες ευκαιρίες πριν από 70 χρόνια. Για μπολσεβίκους που μας απειλούν και για ακροδεξιούς που μας απειλούν περισσότερο. Για την καταστροφή που έρχεται και την ελπίδα που ανατέλλει. Ενα πράγμα μόνο δεν ακούμε. Τι θα κάνουμε στις 26 Ιανουαρίου; Οχι για τα μεγάλα -αν και πώς θα διαπραγματευτούμε το χρέος- αλλά για τα άλλα, αυτά που θεωρούνται «μικρά», αλλά παράγουν το χρέος που έγινε θηλιά στον λαιμό μας. Τι θα κάνουμε με το κράτος, το παραγωγικό μας μοντέλο, τις επενδύσεις κ.λπ.;

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

3ο TEDxAcademy Salon 2015 - Ανοιχτά Δεδομένα: Διαφάνεια στη ΔημοκρατίαΤο 3ο TEDxAcademy Salon 2015: Dialogues4Change έλαβε χώρα στο Impact HUB Athens στις 20 Ιανουαρίου, με θέμα Ανοιχτά Δεδομένα: Διαφάνεια στη Δημοκρατία.

Οι ομιλητές Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης (ISTLab) και ο Θόδωρος Καρούνος, ερευνητής στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, Πρόεδρος ΔΣ στην Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και εθνικός εκπρόσωπος των ελληνοποιημένων αδειών CreativeCommons, μίλησαν για την αξία της "ανοιχτότητας" των δεδομένων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις κοινωνικοπολιτκές προεκτάσεις αυτής της κίνησης

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Ανοιχτές Τεχνολογίες για Ανάπτυξη και ΔιαφάνειαΆρθρο του Θ. Καρούνου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 25/12/2014 

Το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων, δηλαδή η χωρίς περιορισμούς διάθεση δεδομένων και πληροφορίας που έχει ήδη χρηματοδοτήσει ο Ελληνας και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα εξ ορισμού -δηλαδή χωρίς την ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων- ανοιχτά δεδομένα που προκύπτουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους, αποτελούν προαπαιτούμενο για ένα ουσιαστικά δημοκρατικό κράτος και μια εύρυθμη αγορά. Παράλληλα, συμβάλλουν στην εδραίωση αποδοτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση.

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

TEDxAcademy Salon 2015: Dialogues4Change


Αποτελούν άραγε τα ανοιχτά δεδομένα στη δημόσια διοίκηση την προϋπόθεση για ένα πιο δημοκρατικό κράτος;

Με αυτό το ερώτημα υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με το 3ο κατά σειρά TEDx Academy Salon και σας προσκαλούμε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 να ακούσουμε απόψεις και να συζητήσουμε μαζί για τη σημασία των Ανοιχτών Δεδομένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Τα επόμενα βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση


του Διομήδη Σπινέλλη,
Αναδημοσίευση κειμένου από το ένθετο της Καθημερινής "15 πρόσωπα για το 2015"

Στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε κατακτήσει κάποιου είδους ρεκόρ αναφορικά με τα χρήματα που έχουν επενδυθεί για έργα πληροφορικής στο Δημόσιο σε σχέση με τη, συχνότατα, πενιχρή αποτελεσματικότητά τους. Σκεφτείτε μόνο σε πόσες λίγες πραγματικά χρήσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου έχετε πρόσβαση από τον υπολογιστή σας. 

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, συγκρίνετέ τις με τα άλλα πολλά και θαυμαστά πράγματα που μπορείτε σήμερα να κάνετε μέσω του διαδικτύου.

Οι λόγοι που μας έχουν φέρει στην κατάσταση αυτή είναι η απουσία ανασχεδιασμού των διοικητικών πρακτικών ώστε να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά την πληροφορική, το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων πληροφορικής, η χρήση παρωχημένων τεχνολογιών και πρακτικών ανάπτυξης, καθώς και η τάση υλοποίησης φαραωνικών μεγαθήριων, αντί της ευέλικτης ανάπτυξης μικρών έργων που λύνουν τα πιο σημαντικά προβλήματα.