Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Σπύρος Κιτσινέλης

 Η σημασία της επιστήμης στην κοινωνία και τη ζωή μας


O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός ερευνητής, ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης. Έλαβε Master στη χημεία και διδακτορικό στη φυσικοχημεία από το πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μεγάλη Βρετανία.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Ehime της Ιαπωνίας και συνέχισε το ερευνητικό του έργο στα κεντρικά εργαστήρια της Philips στην Ολλανδία, ενώ στην Ελλάδα ανέλαβε ως εξωτερικός συνεργάτης ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Τι είναι τα Big Data;


Κάθε μέρα στέλνουμε email, δημοσιεύουμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, λαμβάνουμε και στέλνουμε SMS και κάθε μέρα, τελικά, αποδεικνύουμε πόσο ψηφιακά συνδεδεμένος είναι ο κόσμος που ζούμε. Όμως δεν είμαστε οι μόνοι που δημιουργούμε πληροφορία ή στέλνουμε δεδομένα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. 

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Theo Vassilakis


Ο Theo Vassilakis είναι o ιδρυτής και CEO ενός δυνατού startup στο χώρο των Big Data Analytics.  Οκτώ περίπου χρόνια τα πέρασε στη Google, εκ των οποίων τα τελευταία δύο ως επικεφαλής ενός τομέα 75 μηχανικών.

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Οι αιτήσεις συμμετοχής για το TEDxAcademy 2013 ξεκίνησαν!


Το TEDxAcademy 2013 έχει για θέμα την Ανακάλυψη

DIS//COVER

Ανακάλυψη είναι μία πράξη όταν ανιχνεύουμε κάτι καινούργιο σε μία συνεχή προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κόσμο, τη ζωή και τον εαυτό μας σε αυτήν. Πρόκειται για μία πορεία που μας οδηγεί σε διαδρομές από την άκρη του σύμπαντος έως και τη διπλανή μας πόρτα.

Στη διαδικασία αυτής της πορείας, το TEDxAcademy 2013 αλλάζει.

Αντί για καθημερινή, επιλέξαμε φέτος ως μέρα διοργάνωσης το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013.
Μεταφερόμαστε σε μεγαλύτερο χώρο που θα επιτρέψει περισσότερες συμμετοχές: την αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με χωρητικότητα 1.400 θέσεων.

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Σταύρος ΘεοδωράκηςΠώς ένα παιδί «ξεφεύγει» από το ίδρυμα;
Πώς μια κοπέλα «ξεφεύγει» από την φυλακή;
Πώς ένας Πομάκος «ξεφεύγει» από τον αποκλεισμό;
Πώς ένας φοιτητής «ξεφεύγει» από μια ανίατη αρρώστια;
Πώς μια γυναίκα «ξεφεύγει» από την πρέζα;

Ανθρώπους που πήγαν κόντρα στην μοίρα τους θα παρουσιάσει στο TEDxAcademy ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ανθρώπους που διέψευσαν τις προβλέψεις και τις στατιστικές. «Πρωταγωνιστές» δηλαδή σαν και αυτούς που παρουσιάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο MEGA, αλλά και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ανθρώπους που αφήνουν μικρά, ενίοτε και μεγάλα, ίχνη στην κοινωνία.
Με μια διάθεση ντοκιμαντέρ στην κινηματογράφηση, αλλά με έμφαση στις «βαθιές εξομολογήσεις» οι «Πρωταγωνιστές» έχουν κατορθώσει να είναι τα τελευταία χρόνια η ενημερωτική εκπομπή με τους περισσότερους τηλεθεατές στην ελληνική τηλεόραση.

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Πάνος Μητκίδης


Η συνεργασία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι άνθρωποι. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον το ότι εμπιστευόμαστε, συντονιζόμαστε και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, αλλά και το ότι το κάνουμε με πολύ συγκεκριμένους και προβλέψιμους τρόπους. Γιατί συνεργαζόμαστε; Γιατί είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μια κοινή δραστηριότητα που μας επιβάλει προσωπικό κόστος για να μας επιφέρει οφέλη στο μέλλον; Γιατί, σε έναν κόσμο γεμάτο εγωιστές, νοιαζόμαστε ακόμη για τους άλλους; Και αν τελικά αυτό είναι επωφελές, πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Future Education


Πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το μέλλον της εκπαίδευσης;


Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες και ενημερωνόμαστε. Wikipedia, επιστημονικά webinars από τα γνωστότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, Coursera, Google Art Project και Khan Academy είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανοιχτής διαδικτυακής εκπαίδευσης πάνω σε ποικίλα θέματα.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Chris DellarocasΟ Chris Dellarocas είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα διοίκησης πληροφοριακών συστημάτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University). Είναι επίσης ο διευθυντής των πρωτοβουλιών ψηφιακής μάθησης ολόκληρου του πανεπιστημίου, καθώς και ένας από τους πιο πολυδιαφημισμένους επιστήμονες στο πεδίο της διαδικτυακής φήμης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται επίσης η συλλογική νοημοσύνη, η online διαφήμιση, καθώς και τα οικονομικά των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Richard Saul Wurman

Ο Ιδρυτής του TED στο TEDxAcademy 2013

(photo: Melissa Mahoney)

«Υπάρχει μόνο ένας θεός τον οποίο αναγνωρίζω και αυτός είναι ο θεός της κατανόησης» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2004 στο infodesign.com. Και η πορεία του μέχρι σήμερα αποδεικνύει την παραπάνω δήλωσή του: O Richard Saul Wurman έχει γράψει 83 βιβλία πάνω σε θέματα τα οποία δεν καταλάβαινε καθόλου: από το ποδόσφαιρο μέχρι το πώς μπορεί να περιπλανηθεί κανείς σε μία καινούρια πόλη, όπως το Τόκιο ή η Νέα Υόρκη. «Ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει κανείς, είναι να αντιληϕθεί το πώς είναι να μην μπορείς να επικοινωνήσεις καθόλου» έχει πει, υπογραμμίζοντας το πάθος του για την κατανόηση περίπλοκων πληροφοριών. 

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

3D Printing


Θα έρθει μια ημέρα που θα εκτυπώνεις μια καρέκλα ή το... φαγητό σου;

Μάλλον είμαστε πολύ μακριά από αυτή τη στιγμή αλλά η 3D εκτύπωση είναι ήδη εδώ και κάνει θαύματα. Με μια σχετική αναζήτηση στο Internet είναι απόλυτα βέβαιο πως θα εντοπίσετε δεκάδες αφιερώματα, βίντεο και άρθρα σχετικά με τις δυνατότητες του 3D printing. Μπορεί σήμερα η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή ή την ιατρική, όπου ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να κατασκευάσει ένα εμφύτευμα ή ένα τεχνητό μέλος, αλλά το μέλλον μάλλον επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Ομιλητές #TEDxAc13: Ping Fu


H Ping Fu, 55 ετών, είναι επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην 3D Systems, μίας εταιρίας που πρωτοπορεί στη δημιουργία λογισμικού για τρισδιάτατη εκτύπωση. Παράλληλα συμμετέχει, στην αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Οικονομία, ένα όργανο που λειτουργεί συνδεδεμένο με το γραφείο του προέδρου Ομπάμα.

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

DISCOVER


Αυτή τη χρονιά προσκαλούμε τους ονειροπόλους και τους οραματιστές, αλλά και όσους κάνουν πράξη τα πιστεύω τους, να συμμετάσχουν μαζί μας στη συζήτηση για την Ανακάλυψη

Ανακάλυψη είναι μια πράξη όπου ανιχνεύουμε κάτι καινούργιο ή κάτι «παλιό» το οποίο δεν γνωρίζαμε.