Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Εξερευνώντας το αύριο

Ανταπόκριση του Γιάννη Μουργή από το Singularity University


Η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά στο σημείο της «Μοναδικότητα» (singularity), δηλαδή το χρονικό σημείο κατά το οποίο η τεχνολογία θα αρχίσει να εξελίσσεται αυτόνομα και με ταχύτητα που ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να συλλάβει.

Το Singularity University είναι το πανεπιστήμιο που προσπαθεί να προετοιμάσει την ανθρωπότητα για αυτή την αλλαγή. Εδρεύει στο κέντρο ερευνών της NASA, στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Ιδρύθηκε από τον Έλληνα Peter Diamantis, οραματιστή και επιχειρηματία στον κλάδο των διαστημικών ταξιδιών και τον Ray Kurzweil, ιδιοφυή εφευρέτη, συνεργάτη της Google και μελλοντολόγο. 

Βασικός σκοπός του πανεπιστημίου είναι η επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων παγκοσμίως, αξιοποιώντας ανερχόμενες τεχνολογίες. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να προσανατολίσει την ροπή της ''μοναδικότητας'', στις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες.

Έχοντας βιώσει την εμπειρία των πρώτων εβδομάδων, είναι δύσκολο να περιγράψω τον καταιγιστικό ρυθμό, που διαχέεται η γνώση ή το εντυπωσιακό επίπεδο των γνώσεων και δημιουργικότητας των συμμετεχόντων. Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό της ημέρας που να μην αξιοποιείται παραγωγικά. Μέσα σε τρεις μήνες, διδάσκονται όλες οι τεχνολογίες αιχμής από τους πρωτοπόρους καθηγητές παγκοσμίως σε κάθε τομέα έρευνας. Παράλληλα, προσεγγίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, το νερό, η υγεία, η φτώχεια, το φαγητό και η ασφάλεια. Το επόμενο στάδιο είναι η εκκόλαψη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών για την βελτίωση της ανθρώπινη ζωής.

Εδώ είναι σαν να ζεις στο μέλλον. Μπορείς να δεις καθαρά τις τεχνολογικές επαναστάσεις που έρχονται και να προετοιμαστείς για την αξιοποίηση τους. 

Εάν το ίντερνετ άλλαξε τελείως τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνικές δομές και η αγορά, τεχνολογίες όπως η αναγνώριση της γονιδιακής αλληλουχίας, η τριών διαστάσεων εκτύπωση αντικειμένων και οργανισμών, οι ακτινοβολίες πλάσμα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ηλεκτρονική σάρωση σκέψης και οι νανο-σένσορες, θα φέρουν μία ολοκληρωτική κοινωνική αναδόμηση.

Τα νέα πανίσχυρα τεχνολογικά εργαλεία, που θα διαθέτουμε σύντομα, είναι ικανά να μας απελευθερώσουν από προβλήματα όπως: Η έλλειψη πόσιμου νερού, ο καρκίνος, η διαχείριση των απορριμάτων, η απονομή δικαιοσύνης, η έλλειψη εκπαίδευσης στον τρίτο κόσμο, προβλήματα αναπηρίας και πολλά άλλα, η λίστα αυτή μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρο.

Οι παραπάνω τεχνολογίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ακολουθούν το νόμο του Moore(intel), της εκθετικής αλλαγής, με γεωμετρική πρόοδο. Ο νόμος αυτός προσπαθεί να εξηγήσει, γιατί η υπολογιστική ισχύς ενός επεξεργαστή αυξάνεται διαχρονικά, καθώς όλο και καλύτερη τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή της ίδια τεχνολογίας.

Ο νόμος αυτός είναι το κλειδί, για να καταλάβουμε την εκρηκτικά αυξανόμενη δυνατότητα μας να επιλύσουμε τα παραπάνω σημαντικότατα προβλήματα, παρέχοντας αφθονία σε κάθε βασική ανθρώπινη ανάγκη. Σήμερα ένας μαθητής στην Ινδία, κρατώντας ένα tablet των 35$, έχει καλύτερη πρόσβαση σε πληροφόρηση και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, από ότι είχε ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου πριν από 15 χρόνια. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, το κόστος ανάλυσης DNA, από 10.000$, που κοστίζει σήμερα, θα κοστίζει λιγότερο από ένα γεύμα. Δίνοντας μας τη δυνατότητα πλήρους βελτιστοποίησης και εξατομίκευσης κάθε είδους θεραπείας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση αντικειμένων, όπου γίνεται όλο και πιο φτηνή τεχνολογία με εκθετικό ρυθμό. Κάποτε το κόστος εκτύπωσης ενός απλού πλαστικού παιχνιδιού ήταν αστρονομικό. Σήμερα, εκτυπώνουμε κάθε είδους υλικό, σε κάθε είδους περίπλοκο σχήμα, με προσιτό κόστος. Για παράδειγμα, εδώ εκτυπώνουμε από θήκες κινητών μέχρι ηλεκτρικές κιθάρες και από μπάρες δημητριακών μέχρι τεχνητά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται ότι θα φέρει μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Επίσης, είναι το κλειδί για να περάσουμε στη ¨μοναδικότητα¨, κάτι που θα γίνει όταν μοριακά νανο-εργοστάσια σε παράλληλη διάταξη θα επιτύχουν να παράγουν ηλεκτρομηχανικά προϊόντα.

Αδυνατώ να φανταστώ ποια καινοτόμα πρότζεκτ θα ξεπηδήσουν από αυτό το πανεπιστήμιο φέτος, αλλά οι συνδυασμοί γνώσεων και ειδικοτήτων έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Η ένταση της προετοιμασίας καινοτόμων ιδεών, για τη δημιουργία πρότζεκτ έχει γίνει εξαιρετικά εντατική και όλοι εργάζονται μεθοδευμένα και συνεργατικά για την μορφοποίηση τους. Στην φαντασία και στο σύμπαν δεν υπάρχει όριο. Ο ουρανός είναι απλά μία ψευδαίσθηση που προκαλείται από την ατμόσφαιρα, δεν πρέπει να περιορίζει αυτό που μπορούμε να δούμε...

Για όλους τους συμμετέχοντες, η καινοτομία είναι τρόπος ζωής. Δίπλα μου υπάρχουν συμμετέχοντες από 30 διαφορετικές χώρες και όλοι έχουν μία εκπληκτική ιστορία να διηγηθούν. Από τον Ερνέστο που δημιούργησε μικρο-συσκευή αναγνώρισης της μετάσταση του καρκίνου, μέχρι τον Ρενάτο που κατασκεύασε ένα αναπηρικό καροτσάκι κατευθυνόμενο με τη σκέψη και από το πλυντήριο-ποδήλατο για περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, της Λουσία, μέχρι τα βακτήρια του Τζιλάντ που διαχωρίζουν κάθε μέταλλο από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω τη δυναμική παρουσία των Ελλήνων συμμετεχόντων, φέτος τρεις Έλληνες κατάφεραν να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, ενώ τεράστια επιτυχία κατέγραψε η ιδέα του- πριν δύο χρόνια απόφοιτου - κ. Α. Ραπτόπουλου, ονόματι Matternet.

Νιώθω τυχερός γιατί βρέθηκα σ’ αυτό το περιβάλλον, χάριν της υποτροφίας του TEDxAcademy, μέσα από τον διαγωνισμό call to innovation. Αυτή η υποτροφία πρέπει να γίνει θεσμός και για τα επόμενα χρόνια. Είναι μία αξιοσημείωτη πράξη στήριξης σε μία γενιά που αγωνίζεται, καινοτομεί και τολμά. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να διοχετεύσω αυτή τη γνώση στον τόπο μου.

 -----
 Η διαδικασία  αιτήσεων συμμετοχής ξεκίνησε:  http://www.tedxacademy.com/el/application2013
 Ανακαλύψτε το TEDxAcademy 2013!

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας, θα θέλαμε ένα mail για επικοινωνήσουμε με το Γιάννη από το πρακτορείο Καλών Ειδήσεων GoodNewsGR. Είχαμε κάνει αυτή την ανάρτηση, με πολύ θετική ανταπόκριση όπως θα δείτε: http://is.gd/lYyp9b

    Ομάδα GoodNews (mail: liapaki@goodnews.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή