Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Τι σκέφτονται τα μωρά; Η αμερικανίδα ομιλήτρια, Alison Gopnik, είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ. Ακόμη, είναι συγγραφέας πολλών συγγραμμάτων που έχουν ως σημεία αναφοράς την ψυχολογία και την βρεφική ηλικία.

   Ξεκινώντας την ομιλία της, παραθέτει αξιωματικά πως οι σκέψεις των μωρών συγκρίνονται με τις σκέψεις των πιο λαμπρών επιστημόνων.

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

«Χάριν Εκτελεί» (να είσαι αλληλέγγυος)*
  Πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ για τους διατηρητέους και σε πλήρη λειτουργία σιδηροδρόμους της Νέας Ζηλανδίας και για τον εθελοντισμό (ανθρώπων όλων των ηλικιών) που σχεδόν στηρίζει νευραλγικά το κάθε τμήμα τους, και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Την ίδια μέρα, διάβαζα στις ειδήσεις για μια ακόμα σειρά απεργιών, που για μας αποτελεί μέρος της δύσκολης καθημερινότητας μας.
 
  Έτσι, ήρθε ακόμη μια φορά στο μυαλό μου η παρουσίαση στο TEDx Academy Event του φιλόσοφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου (από τον  Οκτώβρη του 2010) . Επίκαιρη, όσο η κάθε μας μέρα…

  Αφορμή της ομιλίας του ήταν το άρθρο του περιοδικού Vanity Fair για την Ελλάδα, « Be aware of Greeks bearing bonds» του Michael Lewis  που με μια φράση, έλεγε ότι σε ατομικό επίπεδο είμαστε σπουδαίος λαός, σε συλλογικό επίπεδο όμως είμαστε μονάδες που ζουν εις βάρος του κοινού καλού. 

Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Ιστορίες κομμένες από χαρτί


   

Παρακολουθώ ομιλίες του TED τα τελευταία δύο χρόνια και κάθε φορά δεν παύουν να με εκπλήσσουν τόσο οι ομιλητές όσο και το περιεχόμενό τους, και να μου αφήνουν μια γλυκιά γεύση, ένα χαμόγελο, μια συγκίνηση, ή ακόμα και να μου πέφτει το σαγόνι στο πάτωμα!

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Η (κρυφή) δύναμη της εσωστρέφειας   Η Σούζαν Κάιν, πρώην εταιρική δικηγόρος, σύμβουλος διαπραγματεύσεων και συγγραφέας του “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking “είναι εσωστρεφής χαρακτήρας και αρθρώνει δημόσια το λόγο της πάνω ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, τη δύναμη των εσωστρεφών ανθρώπων.